Projectes i activitats culturals d'interés social

« Ves enrere

Ajuntament d'Alpuente. Museu Paleontològic d'Alpuente: Seguint els passos dels dinosaures

Ajuntament d'Alpuente. Museu Paleontològic d'Alpuente: Seguint els passos dels dinosaures

Denominació o nom i cognoms de l’entitat o persona sol·licitant:

Museu Paleontològic d'Alpuente

Denominació del projecte o activitat:

Seguint els passos dels dinosaures

Descripció del projecte o activitat:

Projecte d'índole cultural i científica proposat des del Museu Paleontològic d'Alpuente, que inclou dues fases: l'una centrada en la recuperació, conservació i estudi de material fòssil depositat en aquesta institució, i l'altra centrada en un aspecte més divulgatiu, que contemple el disseny i confecció d'una exposició itinerant i puga servir per a donar a conéixer el ric patrimoni paleontològic que alberga la Comunitat Valenciana.

La primera fase consistirà en el treball de laboratori: extracció dels fòssils de la matriu en la qual es troben, neteja i preparació.

Les restes consisteixen principalment en dents, elements de l'esquelet axial (vèrtebres i altres) i ossos de les extremitats i de la cintura pèlvica de dinosaure, alguns de dimensions considerables.

Una vegada recuperats i netejats els fòssils, se'n confeccionarà una sèrie de rèpliques que podran emprar-se tant per a completar l'estudi dels fòssils com per a usar-los la segona fase d'aquest projecte.

La segona fase se centrarà en la producció d'una exposició de caràcter itinerant el fil conductor de la qual siga el patrimoni paleontològic i en la qual els dinosaures de la Comunitat Valenciana siguen els protagonistes.

A qui beneficia aquest projecte o activitat?:

La proposta plantejada promou la recuperació, l'estudi i la conservació del patrimoni valencià, una acció que és d'interés general; a més, fomentarà la creació d'una nova activitat que contribuirà a la divulgació de tot aquest patrimoni i a la professionalització de la divulgació de la ciència, i afermarà així la imatge de la ciència com a activitat generadora de riquesa i desenvolupament; finalment, permetrà, al seu torn, la consolidació de les institucions i estructures existents ja dedicades a promoure la divulgació de la paleontologia, amb la qual cosa beneficiarà una regió amb un important problema de despoblació.

El projecte inclou la producció d'una exposició itinerant, per la qual cosa podrà repercutir de manera positiva en les diferents localitats on s'exhibisca i ajudarà, una vegada més, a consolidar les institucions o infraestructures ja existents al llarg de tot el territori de la Comunitat Valenciana i atraurà públic.

Al mateix temps, l'exposició i el taller didàctic oferits seran d'interés per als centres escolars de les localitats amfitriones i dels municipis pròxims.

Què s’aconsegueix amb aquest projecte?:

  • Donar a conéixer el patrimoni paleontològic que alberga la Comunitat Valenciana i conscienciar sobre la importància de la seua conservació.
  • Recuperar un conjunt de fòssils i intervindre-hi per a conservar-los.
  • Recuperar un conjunt de fòssils que presenten un elevat interés científic, ja que poden aportar nova informació sistemàtica i paleoecològica al conjunt de dades que es tenen de la zona.
  • Recuperar un conjunt de fòssils per a aprofitar-los des d'un punt de vista turístic i cultural.
  • Donar suport i continuïtat a un projecte de desenvolupament local iniciat en una localitat amb un greu problema de despoblació que necessita activitats econòmiques alternatives.

Import mínim i òptim del projecte:

Importe mínim: 47.000 euros - Import òptim: 61.000 euros

Altres consideracions:

El Museu Paleontològic d'Alpuente és una institució que durant els últims anys s'ha dedicat, entre altres coses, a la divulgació científica a través de la creació d'una oferta cultural de qualitat basada en el patrimoni geològic i paleontològic. Al llarg dels vint anys d'història del projecte paleontològic d'Alpuente s'han recuperat multitud de fòssils i s'han creat diferents espais dedicats a la investigació i exposició d'aquests, la qual cosa ha proporcionat un increment de l'interés per part del públic i del nombre de visitants que rep la localitat cada any. Actuacions d'aquest tipus són d'interés per a donar continuïtat i suport a un projecte com aquest, que ha servit de motor de desenvolupament per a aquest municipi.

Contacte: alpuente_ayt@gva.es // Tfno: 96 2101001